creativiteit

Verhoog uw creativiteit: Tekenen

Tekenen is een geweldige manier om je creativiteit te stimuleren. Of je nu net begint of al jaren tekent, het is altijd belangrijk om je waarnemingen en vaardigheden aan te scherpen en uit te breiden. In dit artikel leer je alles van de basis van het tekenen tot meer geavanceerde technieken die je zullen helpen je tekeningen naar een hoger niveau te tillen.

Wie zegt dat je geen kunstenaar kunt zijn en geen techniek kunt hebben? In de kunstwereld gebruikt men vaak ambacht om alles te beschrijven wat met de hand gedaan wordt. Maar hoe zit het met die kunstenaars die gewoon willen creëren zonder te worden opgezadeld met al dat gedoe over regels – zijn zij werkelijk kunstenaars in hart en nieren of dilettanten die voor hun plezier wat aan het spelen zijn?

Tekenen is voor velen een creatieve uitlaatklep geweest, en het is gemakkelijk te zien waarom. Kunstenaars zijn niet altijd even goed in vakmanschap, maar ze maken dat goed door beter te zijn dan anderen als het op hun visie aankomt. Wat je met je handen creëert kan belangrijker zijn dan hoe goed uitgevoerd dat eindproduct op het eerste gezicht mag lijken!

Tekenen gaat niet alleen over onze vingertoppen; er gaat ook veel werk onder zitten – de techniek die nodig is voor een authentiek resultaat mag nooit worden genegeerd, want het beheersen van elke vaardigheid kost tijd, net als oefening (oefening baart kunst), geduld…maar het allerbelangrijkste.

Leren tekenen

Iedereen zegt dat hij wil leren tekenen, maar slechts weinigen doen het ook echt. Wat andere mensen zeggen zou niemand moeten tegenhouden om de techniek te leren en er zijn veel voordelen aan het beheersen van een kunstwerk zoals vrijer zijn met je verbeelding of je meer artistiek zelfvertrouwen geven in het algemeen! Het zou slimmer zijn als we allemaal hun advies opvolgden omdat het ons zal helpen betere schilders te worden op een bepaald moment in ons leven wanneer dat het meest nodig is (vooral voor degenen die beroepsmatig werken). En waar kan iemand beginnen? Betty Edwards ontdekte iets verbazingwekkends: onze creatieve talenten zitten al in ons en wachten geduldig net onder de oppervlaktegedachten als een verborgen bron die zo gemakkelijk toegankelijk is door de kracht ervan aan te boren door gedisciplineerde studie.

Visie

Beheersing van de techniek is van vitaal belang om op welk gebied dan ook succes te hebben, maar dat betekent niet dat je geen visie hebt. Visie kan alleen komen na het beheersen van goede technieken en het ontwikkelen van een begrip van kunst vanuit verschillende perspectieven, zodat je werk meer wordt dan alleen iets wat anderen kunnen zien. Het moet ook weerspiegelen wie JIJ bent als kunstenaar of maker!

Het inschakelen van je rechterhersenhelft

Daarom doe ik wat oefeningen om deze techniek te leren en te verfijnen door mijn rechterhersenhelft erbij te betrekken. Het mooie is dat je niet alleen leert hoe je tekeningen maakt; het deel dat verantwoordelijk is voor alle creatieve expressie bevindt zich hier ook! Als dat waar is, dan zou iedereen twee hersenhelften moeten hebben… Dat is inderdaad zo – iedereen heeft dat!

Creatief zijn

Kunstenaars hebben vaak het gevoel dat ze ofwel ‘in’ zijn of anders, maar wat niet is kan nog komen. Dus laat je niet ontmoedigen en zelfs als je jezelf niet meteen een kunstenaar kunt noemen, blijf creatief! Een ander geweldig aspect aan deze methode is de kalmte die het met zich meebrengt: concentratie op één ding maakt ons heel ontspannen zoals het ook zou moeten, want gefocust zijn helpt onze creativiteit beter stromen dan wat dan ook in het leven voor ons kan doen”

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *