kleurpotloden

Tips en Technieken voor Potloodtekeningen: Tekenen met kleurpotloden

De potloodtekening is al eeuwenlang populair en is een geweldige manier om te beginnen met het verkennen van de wereld van de kunst. Potloodtekeningen kunnen mooi zijn, maar ze vereisen veel meer geduld dan andere soorten tekeningen. Als je nieuw bent in het tekenen met potloden of gewoon wat tips en technieken wilt voor het inkleuren van je tekeningen, dan zal deze blogpost je helpen.

Sommige van de mooiste tekeningen zijn gemaakt met kleurpotloden. Om een mooie, samenhangende lijn te maken moet je je tekening op de juiste manier beginnen. En dit kan moeilijk zijn als het op papier of whiteboard is getekend waar verkeerd gummen makkelijk is. Dit komt omdat het enige wat er dan gebeurt is dat er iets nieuws wordt uitgegumd in plaats van dat het van invloed is op wat er al was! Hier geef ik een aantal tips die niet alleen helpen om beter werk te leveren, maar ook om tijd te besparen, dus laat het vandaag niet bij één tip, maar probeer ze allemaal uit!

Begin

Eerst moet je een omtrek van de tekening maken met kleurpotloden. Dus berg die grijze HB potloden op want het is tijd voor wat kleur! Als je begint met een blanco vel papier en alleen lichte kleuren zoals geel of blauw gebruikt, is gummen makkelijker dan later in je werkproces donkere achtergronden ermee proberen te bedekken. Wanneer je echter vanaf zwart werkt, wordt dit moeilijker omdat alle andere kleuren onduidelijk lijken tegen zulke diepe contrastniveaus buiten, waardoor vergissingen veel moeilijker worden dan ze ook hoeven te zijn.

Mengen van kleuren

Het kan handig zijn om een extra tekenvel te gebruiken om kleuren te mengen. Zo voorkom je dat je je meesterwerk verpest! Bedenk dat er drie basiskleuren zijn: geel, rood en blauw (of groen). Probeer alle mogelijkheden uit door er wit doorheen te mengen voor een ander effect – grijs of zwart leveren ook interessante tinten op.

Bepaal wat je gaat tekenen

Het is moeilijk om te weten waar je moet beginnen met tekenen, dus ik ga op ontdekkingsreis! Eerst het belangrijkste: Wat wil je? Kijk goed naar het voorwerp en neem dan je kleur. Dit zal ervoor zorgen dat het eruit ziet als iets in 3D in plaats van slechts een omtrek of schaduw zonder diepte erachter. Bedenk nu een aantal ruwe verhoudingen voor hoe groot alles zou moeten zijn als dit het echte leven zou zijn (je kunt later altijd nog verkleinen), beginnend bij herkenningspunten die in de buurt komen van wat normale grootte lijkt. Zoals misschien twee voet hoog maar vier breed. En voeg alleen details toe als dat nodig is totdat er genoeg elementen aanwezig zijn zonder dat iets er vermoeiend uitziet (te druk).

Wit oppervlak

Door het licht te vangen terwijl het op een voorwerp valt, kun je een wit oppervlak creëren dat niet zal veranderen, zelfs niet als het aan ander licht wordt blootgesteld. Maar als ik dit effect zou proberen te reproduceren met de potloden die ik nu in mijn bezit heb? Dan zou het resultaat allesbehalve zijn wat je verwacht! Het is voor mij belangrijk om deze kostbare momenten te bewaren door ’s nachts foto’s te nemen. Omdat ze niet altijd goed uitvallen als ik het op een andere dag of later nog eens probeer zonder dat ik genoeg tijd heb gehad om die stappen nog eens helemaal opnieuw te doorlopen.

Werken met schaduw

Door de kleuren samen te smelten om te zien wat je nodig hebt voor je schaduwen, krijg je een realistischer beeld. Als een voorwerp rood is, gebruik dan paars om de omtrek en schaduw te maken; anders kan het met iets anders bruin zijn. Probeer niet te veel zwart toe te voegen bij het tekenen van dit soort schaduwen, omdat het vaak dingen er slecht getekend of nep uit laat zien (maar dit is niet altijd van toepassing).

Aan het werk

Je zult veel leren door het gewoon uit te proberen, dus geef niet op! Zorg er ook voor dat je tekenvel op een gladde ondergrond ligt, anders krijg je donkere vlekken. Als dingen om de een of andere reden niet helemaal lukken leg ze dan opzij tot ze klaar zijn om later nog eens te proberen – oefening baart kunst na al die tijd kleuren leren ook 🙂

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *