linkshandig tekenen

Linkshandig Tekenen: Tips en technieken voor kunstenaars

Linkshandig zijn kan soms problemen opleveren bij het tekenen. Vaak moedigen leraren leerlingen aan om de “juiste” manier te leren, of wat meer traditioneel geaccepteerd wordt als correct. Er zijn echter ook veel voordelen aan het tekenen met je linkerhand! In deze blogpost bespreken we tips en technieken voor kunstenaars die met hun linkerhand tekenen, zodat jij een succesvolle ervaring kunt hebben in de kunstles.

Veel mensen geloven dat linkshandigen creatiever zijn. Ik ben het daarmee eens, want mijn eigen persoonlijkheid en creativiteit blijken tot bloei te komen als ik mijn eigen hand gebruik voor kunstwerken of andere taken, zoals het schrijven van verslagen in colleges. Er kunnen zich echter enkele uitdagingen voordoen tijdens het tekenen; namelijk het vinden van oplossingen voor tekenproblemen die samenhangen met het feit dat je als “ongelukkig” wordt bestempeld. Zoals het hebben van een extra lijn op je papier omdat je beide handen gelijk gebruikt in plaats van één tegelijk – zelfs als ze tegengestelde hoeken hebben!

Van links naar rechts

Het geschreven werk van linkshandigen vertoont vaak sporen van vegen of vlekken als gevolg van de richtinggevoeligheid. Om dit te voorkomen, zullen zij zich enigszins moeten aanpassen om hun tekentechniek niet ook te beïnvloeden door er met een bevochtigde hand van rechts overheen te vegen in plaats van naar zichzelf toe (zoals wanneer wij pennen vasthouden).

Vlekken voorkomen

Veel materialen zijn moeilijk om mee te werken omdat ze gemakkelijk vlekken als je ze afveegt of omdat kleuren kunnen mengen. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen! Je kunt zeker tekenpapier gebruiken als linkshandige en het zal een iets andere techniek vereisen dan wat gebruikt wordt voor rechtshandige tekeningen.

Gebruik een potlood

Tekenen met potlood is de gemakkelijkste vorm van artistieke expressie, en tekenen op papier zal er niet gemakkelijker op worden. Je moet echter oppassen dat je hand niet te veel rust neemt, zodat de kleuren niet uit elkaar lopen of uit elkaar lopen en lelijke grijze strepen achterlaten! Met grijstinten is de kans kleiner dat dit gebeurt omdat ze meestal mengen in plaats van in elkaar overlopen, wat een interessant effect kan geven; we raden echter nog steeds aan om deze eerst te oefenen voordat je helemaal uit je dak gaat met kleuren zoals onze kunstenaars op school doen 🙂

Oost-Indische inkt gebruiken

Indische inkt kan de grootste uitdaging zijn. Het is een donker materiaal, dus als je per ongeluk je werk ermee schoonveegt en een deel van de inhoud wegvaagt. Zoals schaduwen of andere kenmerken die lichtere tinten nodig hebben om zichtbaar te zijn – dan zullen er vaak niet alleen nullen zijn waar die donkere gebieden oorspronkelijk waren getekend; in plaats daarvan zien we misschien vegen die zijn achtergebleven van onze blunder! Dit vergt een zeer ervaren hand om te corrigeren: fouten komen er meestal niet uit, zelfs niet als je echt je best doet op dit soort aquarel schilderijen omdat er te veel tijd is verstreken sinds alles met de hand werd gemaakt in plaats van digitaal.

Houtskool is ook een uitdaging

Werken met houtskool is altijd zo leuk, maar ik merkte dat mijn hand een beetje zwart werd na het tekenen. Om nu te voorkomen dat ik al die mooie tekeningen verknoei voor mezelf en andere kunstenaars die willen dat hun werk ook bewaard blijft gewoon onze handen wassen tussen de schetsen door of wanneer we aan grote projecten werken!

Oliepastel en conté-krijt

Oliepastels en contékrijtjes zijn vettige materialen. Hoewel ze niet snel vlekken maken, moet je toch oppassen dat je hand niet te veel op het papier rust, want dat kan een vettig residu achterlaten dat sommige mensen onaangenaam vinden als ze ermee schilderen!

Wees creatief

Ik had hetzelfde probleem als jij, dus heb ik een manier gevonden om er gebruik van te maken. Als links vaak problemen veroorzaken in je tekeningen en niet alleen die met contouren of schaduwen erop (waar ze meestal opduiken) verander dan in plaats daarvan die links in iets anders zoals een ander object of detail! Je tekening zal nog steeds bewaard worden ook al was het oorspronkelijk helemaal niet de bedoeling, bedankt voor deze geniale tip van mij 🙂

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *