restvormen

Leren over restvormen met Tekenhulp

Er zijn veel vormen die je met een pen of potlood kunt maken, maar er is één vorm die je misschien niet kent. Restvormen! Deze vormen blijven op het papier staan, zelfs nadat je er overheen hebt getekend. Ze zijn vaak moeilijk te zien omdat ze zo goed opgaan in de achtergrondtekening. Drawing Help heeft een aantal geweldige tips en trucs voor het vinden van restvormen!

Een hulpmiddel bij het tekenen is het kijken naar restvormen. Bij het tekenen of maken van een schilderij kan dit een hulpmiddel van onschatbare waarde zijn om inzicht te krijgen in compositie en verhoudingen zonder tijd te verspillen in de 1e schets; het maakt ook moeilijke vormen in latere productiestadia makkelijker te tekenen als je al weet hoe ze zullen uitpakken!

Restvormen, wat zijn dat?

Restvormen kunnen worden gezien in fotografie, schilderkunst en zelfs als achtergrond. De ruimte rond een onderwerp mag niet leeg worden gelaten, want het zou afbreuk doen aan je werk als er geen omgeving of andere voorwerpen aanwezig zijn om perspectief te geven op hoe groot iets werkelijk is

Een restvorm ontstaat wanneer je niet genoeg ruimte hebt naast wat gefotografeerd wordt, zodat we alleen de contouren zien – geen enkel detail!

Stillevens

Een eenvoudig onderwerp als voorbeeld: leg een tros druiven in de gewenste opstelling. Neem dan je doek of schetsblok en teken een omtrek voor elke druif, controleer of ze goed zijn weergegeven met ruimte eromheen tussen de afzonderlijke stillevens moet ook worden overwogen! Als het niet harmonieus is, verplaats dan wat dingen totdat alles er weer goed uitziet voordat je verder gaat om meer details toe te voegen indien nodig.

Personen tekenen

Iemand tekenen met de handen aan de zijkanten kan een stuk gemakkelijker worden gemaakt als de ruimte tussen de arm en het lichaam in aanmerking wordt genomen. Zo kun je zien hoe goed geproportioneerd je pose eruit ziet, in tegenstelling tot het alleen rekening houden met de omtrek van de handen.

Portrettekenen

Als je een portret tekent, let dan op de ruimte tussen de verschillende delen van het gezicht van je onderwerp. Dit kan je helpen om te zien of de gelaatstrekken goed op elkaar zijn afgestemd en hoe ver elk gelaatstrek van zijn buurman of buurvrouw afstaat.

Het tekenen van landschappen

Bij het tekenen van landschappen is het belangrijk om niet alleen te letten op de objecten zelf – zoals bomen of dieren. Houd ook rekening met wat je rondom deze dingen ziet- in dit geval de ruimte tussen hen en alle andere elementen die aanwezig zijn in je scène zullen duidelijk worden zodra we uitzoomen vanuit close-up perspectieven! In ons voorbeeld met twee witte paarden lijkt er op het eerste gezicht niet veel verschil te zijn, behalve hun kleur, maar als je beter zou kijken, zou je een aantal interessante restvormen opmerken.

Wolken

Je kunt een mooi wolkenpatroon vinden door te letten op hoe goed de lucht en het land op elkaar zijn afgestemd. Probeer je hele schilderij of tekening te bekijken om te beoordelen of het in balans is met de natuur om je heen, pas het dan aan indien nodig!

Eenvoudige dingen

Bij het tekenen van een klapstoel, bijvoorbeeld, kan de ruimte tussen de rugleuning en de zitting worden gebruikt als een gemakkelijk startpunt. Op die manier kunnen complexere tekeningen vereenvoudigd worden met verhoudingen die gemakkelijker te begrijpen zijn.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *